neděle 14. února 2016

Vosa 1 první příspěvek:o hudbě



Vážení čtenáři,dneska bych chtěl pohovořit o muzice z hlediska kvality tvorby s ohledem na základy populární a rockové hudby.
     Docela by mne zajímalo,kolik procent posluchačů moderní muziky má ponětí o starší kvalitní produkci.Když se podíváme do šedesátých let min.století,najdeme spoustu kvalitní muziky,která mnohdy položila základy pro pozdější hudební styly.Jako příklad lze použít skupinu Blind Faith.
     Zeptal-li bych se na ní dnešního náctiletého posluchače,jsem si jist,že  o ní nikdy neslyšel,natož aby slyšel něco od nich.Přitom ale z tohoto uskupení vyšly takové hvězdy rockové hudby, jako Eric Clapton nebo Ginger Baker.Už v Blind Faith produkovali superrock,spolu pak pokračovali v superskupině Cream.Vážení mladí posluchači,znáte Cream?A říká vám něco Eric Clapton,jeden z nejlepších bluesových a rockových kytaristů všech dob?
    Ale to stále ještě nejsme u kořenů,to bychom museli zpět k černošskému blues,ostatně Clapton
nikdy nezastíral,že se učil od B.B.Kinga,s kterým mnohem později vydal společnou desku Ridding of the King.
    Jde mi o tradice a o to,abychom si i v dnešní době dokázali uvědomit,že existují trvalé hodnoty,které si stojí za to občas poslechnout.Ostatně jistě nikdo nezpochybní kvality tzv.vážné hudby,pocházející z mnohem starších dob.A přesto stále dnes lidé poslouchají Bacha nebo Mozarta.
     Co vy na to,jak jste na tom s tradicemi,co se týká muziky,vracíte se někdy ke kořenům?

2 komentáře:

  1. Máte pravdu, byla to krásná doba.

    OdpovědětVymazat
  2. Když jste načali Cream, tak jako rádoby kytarista nedám dopustit na poměrně profláklé White Room, na svojí dobu má poměrně standartní akordový postup, ale má jeden háček. Ona aby zněla dobře, tak se musí zahrát precizně, jinak to je děsný guláš. Všechno musí znít úvodní vokály, falzetový zpěv, wah-wah kytara atd..Z novějších verzí mám rád tu se Sheryl Crow https://www.youtube.com/watch?v=LkXjLA9Y48w Ahoj Iggy

    OdpovědětVymazat